Eskilstuna

Tandblekning

Tandblekning är en process som används för att göra tänderna vitare. Det finns olika metoder för tandblekning, inklusive tandblekningsprodukter som kan köpas över disk, professionell tandblekning som utförs av tandläkare eller tandhygienister och naturliga huskurer som sägs ha blekningsegenskaper.

De vanligaste tandblekningsprodukterna inkluderar tandblekningskit som innehåller en gel som appliceras på tänderna med hjälp av skenor eller penslar. Dessa kit kan köpas på apotek eller online, och de flesta innehåller en aktiv ingrediens som kallas väteperoxid eller karbamidperoxid som hjälper till att bleka tänderna.

Professionell tandblekning utförs vanligtvis av tandläkare eller tandhygienister och kan ge mer dramatiska resultat än över disk-produkter. Under en professionell tandblekning applicerar tandläkaren eller tandhygienisten en starkare blekningsgel på tänderna och använder en speciell lampa eller laser för att aktivera gelén och öka effektiviteten. Det finns också några naturliga huskurer som påstås ha blekningsegenskaper, såsom att gnugga en bananskal eller jordgubbar på tänderna, använda bakpulver eller kokosolja för att borsta tänderna, eller skölja munnen med äppelcidervinäger. Det är dock viktigt att notera att vetenskapliga bevis för effektiviteten av dessa metoder är begränsade, och vissa av dem kan till och med skada tandköttet eller emaljen om de används felaktigt.

Hur fungerar tandblekning ?

För många människor har tändernas vithet minskat på naturlig väg med åren, andra har faktiskt mindre vita tänder från början. Missfärgningar på tänderna är oftast ett resultat av mat, dryck, tobak och annat vi stoppar i munnen. Pigmentet i dessa produkter packas in i emaljen och gör att tänderna får en mörkare färg.

God munhygien och daglig användning av tandkräm och munskölj kan fördröja processen, men när pigmenten väl har absorberats kan dessa missfärgningar endast tas bort genom tandblekning.

Personer med de flesta typer av missfärgningar kan uppnå en vitare nyans på sina tänder genom en tandblekning. Endast ett behandlingstillfälle är oftast tillräckligt för att uppnå märkbart vitare tänder med ett resultat som varar i flera år.

Frågor Och Svar

De flesta av våra patienter brukar vilja göra en ny behandling efter 1-5 år, men det är väldigt individuellt och kan påverkas av dina levnadsvanor, som exempelvis dina kostvanor och om du röker eller snusar.

Vi rekommenderar alltid våra patienter att undvika kraftigt färgad mat och dryck samt tobak minst 72 timmar efter utförd behandling.

Om du väljer att göra behandlingen på en av våra kliniker kan vi applicera NanoSeal Total+ i slutet av behandlingen, och då kan du äta och dricka vad du vill direkt efteråt.

En traditionell behandling brukar gå till så här:

1. Du får fylla i en hälsodeklaration.
2. Dina tänder putsas noggrant.
3. Protector appliceras för att skydda tandköttet.
4. Blekningen påbörjas.
5. Eventuellt appliceras NanoSeal Total+ som remineraliserar emaljen.